Veel van jullie zullen het vast wel beseffen maar toch wil ik het benadrukken: De foto’s en filmpjes van je bruiloft zijn belangrijke elementen van jouw bruiloft. Waarom? Omdat dit de beelden zijn die jij terugkijkt en eventueel deelt met anderen. Die beelden kunnen je kinderen en zelfs je kleinkinderen bekijken. Natuurlijk is het is fijn om een zo goedkoop mogelijke foto-/videograaf te vinden, maar wat krijg je er dan voor terug?

Beeldmateriaal verdwenen

Helaas komt het regelmatig voor dat men een partij kiest die goedkoop is en daarbij ook minder of niet professioneel. Het gevaar is dat die klanten de dupe worden van de fouten die zo’n foto-/videograaf kan maken. Op 3 oktober 2017 kwam dit onderwerp tijdens het Tv-programma “Opgelicht?!” naar boven. Kort gezegd zijn er een aantal bruidsparen de dupe geworden van een fotografe die het beeldmateriaal niet kon leveren, omdat de harde schijf kapot was gegaan. Daar sta je dan! Je hebt hard gewerkt en gespaard voor een bruiloft en misschien wel niet volledig meegemaakt als bruid zijnde, omdat je een aantal keer werd opgemaakt. Je denkt het allemaal terug te kunnen zien, maar nee! Alles is verdwenen!

Hoe kan je dit voorkomen?

Ik heb een checklist gemaakt waarmee jij de risico’s op zulke situaties kan verkleinen.

  • Staat de foto-/videograaf ingeschreven bij de KvK?
  • Sinds wanneer is deze persoon actief?
  • Zoek naar reviews op het internet en vraag rond in jouw kennissenkring naar ervaringen.
  • Heeft diegene een portfolio van echte bruiloften? Sommige diensten houden namelijk een dummybruiloft voor foto’s.
  • Is de prijs realistisch?
  • Werkt diegene op basis van contracten? Zo ja, lees deze goed door.

Afspraken met foto-/videograaf

Maak de volgende afspraak: Jij betaalt de fotograaf in termijnen en deze termijnen zijn gebaseerd op het werk dat geleverd wordt. Een voorbeeld:

  • Maak telefonisch een afspraak voor een kennismaking. Geef aan dat jij in termijnen wilt betalen, aan het eind van de bruiloft een kopie van alle ruwe beeldmateriaal op USB wilt ontvangen en dat diegene op diezelfde avond twee back-ups moet maken op verschillende locaties. Dit is voor het geval er iets stuk gaat. Zorg dat dit ook in het contract staat vermeld.
  • De foto-/videograaf vastzetten voor een datum + aanbetaling: Op die dag betaal je een derde van het bedrag ( dat is exclusief borg).
  • Aan het eind van de bruiloft geeft die persoon een USB met een kopie van alle ruwe materiaal van die dag aan jou. Deze ruwe materiaal heb jij sowieso nodig om een selectie te maken voor een fotoboek en dergelijke. Je betaalt bij de overhandiging nog een keer een derde van het bedrag. In principe betaal je op dat moment voor het filmen en fotograferen.
  • Nadat jij je selectie hebt doorgegeven, alles is bewerkt en afgedrukt volgens afspraak betaal je het restant. Op dit moment betaal je dan voor het bewerken, monteren en afdrukken. Zorg wel dat jouw borg wordt verrekend.

Conclusie

Een professionele foto-/videograaf kent zijn/haar waarde en levert dan meestal ook waarde naar geld. Die partijen weten exact hoe om te gaan met het beeldmateriaal en weten hoe zij deze moeten leveren volgens de gemaakte afspraken. Daarnaast is de kwaliteit vaak hoger dan van goedkopere partijen. Dus als je iets meer moet betalen en daardoor meer zekerheid hebt, schroom dan niet. Uiteraard moet je ook bij deze goede afspraken maken.

Heb jij nog tips of ervaringen die jij zou willen delen? Laat hieronder dan een bericht achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *