Ahhh…jouw bruiloft staat om de hoek te loeren en nu worden de laatste loodjes gelegd zoals bedankjes, bruidslingerie en natuurlijk de uitnodigingskaarten. Misschien heb je al een idee wat voor uitnodigingskaarten jij wilt versturen, maar is de gastenlijst nogal “a blur”.

Er wordt natuurlijk van twee kanten gasten uitgenodigd en hoe je het ook went of keert, iedere gast kost jullie geld. Maar goed, die mensen komen naar het feest om samen met jullie het huwelijk te vieren (en nee echt niet alleen voor het eten haha) en als het goed is krijg jij ook een cadeau in de vorm van een object of geld (sorry de kans op dingen zoals een huis of een landgoed zijn erg klein).

Hoeveel gasten nodig jij uit?

Het is allereerst belangrijk om te bedenken wat het budget is voor de catering en hoeveel gasten er in totaal binnen dat budget kunnen worden uitgenodigd. Houd daarbij rekening met de hoeveelheid dienstverlenende personen (ziana, bandleden etc.) aanwezig zullen zijn. Laten we zeggen dat er in totaal 400 mensen komen en laten we zeggen dat 14 daarvan dienstverleners zijn, dan blijven er 386 gasten over.

Rekensommetje:

386/2= 193 gasten voor de bruid en 193 gasten voor de bruidegom.

Wie nodig jij uit?

Die 193 gasten moeten zorgvuldig uitgekozen worden en dat kan op de volgende manier. Je schrijft eerst iedereen op zonder na te denken (vergeet kinderen niet) en daarna tel jij op hoeveel het uitkomt.

Zijn het er minder dan de afgesproken hoeveelheid dan kun je eventueel nadenken wie jij nog meer zou willen uitnodigen. Kan jij niemand bedenken? Dan vraag jij jouw ouders/broer/zus of zij iemand voor jouw bruiloft willen uitnodigen als +1 totdat jij jouw aantal bereikt. Houd er nog steeds rekening mee dat jij voor deze mensen betaalt.

Heb jij teveel gasten die jij wilt uitnodigen? Dan ga jij schrappen en dat kan als volgt. Hieronder staat een schema waarmee jij gasten kan schrappen. Klik erop om te vergroten.

 

Hoe nodig je hen uit?

Als bruid zijn ben je druk bezig met alles te regelen en heb je eigenlijk weinig tijd voor extra werkzaamheden. Maar laat me jou wat vertellen over het uitnodigen. Uit ervaring weet ik dat sommige mensen niet komen tenzij jij hen persoonlijk en face-to-face uitnodigt. Dat kan een tante zijn of een vriendin van je moeder of jouw vriend(in) zelfs.

Dus denk er goed over na en stuur niet alleen maar een kaartje op via de post. Men voelt zich gewoon meer vereerd wanneer jij de moeite neemt om het kaartje persoonlijk te overhandigen. Lukt jou dat niet altijd? Dan zou jij jouw ouders of broer/zus kunnen vragen om een deel over te nemen. Mensen die te ver weg wonen zou je op z’n minst telefonisch kunnen uitnodigen en vervolgens het kaartje toesturen.

No-go’s

Het is niet verstandig om de volgende mensen uit te nodigen tenzij zij ooit jouw leven hebben gered of zoiets:

  • Exen (ook niet die van familieleden)
  • Vijanden
  • Gemene mensen (tenzij diegene directe familie is die je moet uitnodigen van ouders)

Veel succes met het opstellen van de gastenlijst. Heb jij bepaalde ervaringen of tips, laat hieronder dan een bericht achter!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blog posts? Meld je dan aan voor de blog alerts onderaan deze pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *