Henna is een rode kleurstof afkomstig van de plant Lawsonia inermis. In meerder culturen kent henna diverse toepassingen en de meest bekende is de bruidshenna. Henna wordt al duizenden jaren gebruikt als (tijdelijke) body art en in meerdere culturen wordt geloofd in de geneeskracht ervan.

Bruidshenna

In veel Indiase en Islamitische culturen wordt bruidshenna gezet op de dag voor de bruiloft tijdens het hennafeest. Per cultuur kan de betekenis van bruidshenna verschillen maar in Marokko wordt het over het algemeen gezien als een zegening en verbinding van man en vrouw.Tegenwoordig zien de hennaversieringen er heel mooi uit maar vroeger werden de handen en handen gewoon volledig bedekt met henna.

Hennafeest

Tijdens een hennafeest voor de bruid worden verschillende rituelen toegepast die afhankelijk zijn van de afkomst van de bruid. Wat wel aan te raden is tijden zo’n feest is een “zangeres” die in het Marokkaans droevige maar prachtige zegeningen “zingt” en heet “qa3ida dyel henna chamal”. Dit zal veel emoties oproepen bij zowel de bruid en haar naaste familie als de rest van de gasten. Het is dan ook niet vreemd dat er veel tranen vallen tijdens dit ritueel.

Hennaya

Tegenwoordig zijn er henna-artiesten, ook wel hennaya’s en nekasha’s genoemd, die als professional met passie de meest prachtige bruidshenna creëren. Het kan heel simpel maar ook heel uitgebreid met siersteentjes, glitter en diverse kleuren.

Hennastijlen

Als basis zijn er drie bekende hennastijlen die door Marokkaanse bruiden worden gevraagd; Fessia, Mehndi en Arabisch. Ik zal uitleggen wat de origine van deze stijlen zijn en wat de verschillen zijn.

Fessia

Henna Fessia is een hennastijl afkomstig uit de stad Fèz in Marokko. Deze hennastijl heeft geometrische figuren zoals vierkantjes, driehoeken en daarnaast ook veel takjes en rechte lijnen.

Mehndi

Henna Mehndi komt uit India en heeft veel sierlijke details zoals bladeren, bloemen en normaal ook dieren maar die zijn niet gebruikelijk bij islamitische bruidjes.

Khaleeji/Arabisch

De Arabische hennastijl kent ook sierlijke afbeeldingen van bladeren en bloemen maar deze zijn wat grotere en ook bevat deze stijl minder details die de hand opvullen ten opzichte van de Fessia- en Mehndistijlen.

Uniek

Alhoewel de hennaya’s meestal gespecialiseerd zijn in één hennastijl, betekent het niet dat zij iedere keer dezelfde (bruids)henna maken. Integendeel, de hennaversieringen zijn altijd uniek. Die zijn namelijk altijd wel iets anders dan die van de vorige bruid of een voorbeeld. Als je echt exact een kopie van een hennaversiering wilt, dan raad ik je aan om dit expliciet aan te geven bij je hennaya.

Gevaren van henna

Vraag altijd naar de ingrediënten waar de hennapasta mee gemaakt worden, want soms worden er schadelijke stoffen zoals benzine, petroleum, white spirit, terpentijn etc. toegevoegd. Deze stoffen worden toegevoegd om de kleur donkerder te maken en kunnen je huid en luchtwegen irriteren, maar niet blijvend. Verder is het belangrijk dat jij geen zwarte henna neemt, want zwarte henna bestaat niet. Dus als het zwart is dan weet jij dat dit chemisch is. In deze henna zit het stofje paraphenylenediamine (PPD, klik voor meer info ) wat ernstige allergische reacties kan veroorzaken die je huidontstekingen kunnen geven!

Henna bruidegom

In de Marokkaanse cultuur is het gebruikelijk dat de man ook een hennafeest houdt. Zo niet, dan in ieder geval wel zijn pink dipt in dezelfde henna als die van zijn bruid. Tijdens zo’n hennafeest voor de man (voor of tijdens de bruiloft), kan ervoor gekozen worden dat er prachtige anasheed wordt gezongen als extra zegening voor het huwelijk.

Prijs

De prijzen van bruidshenna verschilt onder de hennaya’s maar gemiddeld gezien kost het €150,-. De verschillen in de prijzen zijn afhankelijk van de deskundigheid, ervaring en naamsbekendheid van de hennaya.

Conclusie:

Welke bruidshenna je neemt is dus afhankelijk van jouw smaak en misschien ook van de tradities uit jouw cultuur (binnen Marokko). Het beste is om te kijken welke stijl bij jou past en wie dit kan plaatsen. Het is ook belangrijk om te kijken wat binnen jouw budget past en dat het bedrag die jij betaalt niet teveel ten opzichte van het resultaat.

Weet jij al wat voor bruidshenna jij wilt? Of heb je andere vragen? Laat hieronder dan een bericht achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *