Je kan in de meest prachtige bruidsjurk lopen met de meest elegante sluier (of zonder) en het daarbij laten, maar dan mist er toch nog altijd iets in jouw handen…inderdaad het bruidsboeket! Een bruidsboeket wordt gezien als the-cherry-on-top, het item dat jou als bruid compleet maakt. Het is een klein maar zeker belangrijk deel van je bruiloft. Denk maar aan alle meiden die op het moment wachten dat je het boeket de lucht in gooit en zij hopen het te vangen. In dit artikel bespreek ik alles wat bij een bruidsboeket komt kijken en hoe jij er een kan laten samenstellen dat perfect bij jou past. Volg en bekijk ook ons profiel op Pinterest en laat je inspireren!

Stijl en bruidsjurk

Vrouwen hebben hun eigen stijl als het om bloemen gaat. De ene persoon is verliefd op orchideeën en de ander op rozen en het mooie is dat er geen foute keuzes zijn. Het kan ook zo zijn dat jij niet van bloemen houdt of je er nooit in hebt verdiept. Geen paniek, als je verder leest zal je zien dat er meerdere manieren zijn om een jouw bruidsboeket te vinden.
Een bruidsboeket kan verschillende stijlen hebben, bijvoorbeeld rond en compact of juist losjes hangend als een waterval tot aan de grond. De stijl die je kiest moet bij je postuur en je bruidsjurk passen. Je zou op het internet of social media kunnen zoeken naar verschillende stijlen van bruidsboeketten om te bepalen wat jij mooi vindt en wat jou als bruid zijnde compleet zou maken.
Het is dus belangrijk om op rekening te houden met je bruidsjurk en tegelijkertijd jouw postuur. De vuistregel voor de grootte en volume van je bruidsboeket is: het mag niet breder zijn dan jouw taille en niet zo groot zijn dat jij niet meer opvalt. Het is natuurlijk zonde als jij als bruid zou wegvallen in de schaduw van jouw bruidsboeket.

De kleuren

Verder wordt het aangeraden om rekening te houden met je huids- en haarkleur, bruidsjurk en de decoratie van de trouwlocatie. Als er kleuren zijn die met elkaar vloeken of elkaar verzwakken, dan ga je dat terugzien op het beeldmateriaal. Op zich niet ernstig, alleen kan het vervelend zijn, omdat je het niet opnieuw kan doen of de tijd kan laten terugdraaien. Voorkom dit door advies te vragen aan je bloemist of iemand in je omgeving die gevoel heeft voor kleurcombinaties.

Allergieën

Wanneer je bezig bent met het uitkiezen van bloemen voor het bruidsboeket, wees er dan zeker van dat je niet allergisch bent voor één of meerdere van die bloemen. Dit kun je testen door de bloemen vast te houden en aan te ruiken. Mocht je iets opmerken (zoals niezen, kortademigheid of uitslag) nadat je dit hebt gedaan, dan is het verstandig deze bloemen uit je bruidsboeket te laten en ook weg te laten op je trouwlocatie.

Kunstbloemen of echte?

Het is ook belangrijk om erover na te denken of je wel echte bloemen wilt of toch liever kunst- of zijdebloemen. Het voordeel van kunst- of zijdebloemen is dat je het boeket kan bewaren en er geen allergische reacties kunnen ontstaan. Het voordeel van echte bloemen is dat deze er mooier uitzien en lekker ruiken.

Bling-Bling

Hoewel een bruidsboeket op zichzelf er prachtig uit kan zien, is het alsnog mogelijk om het nog meer te laten stralen door middel van sieraden zoals (nep)parels, kristalachtige steentjes en kralen. Eigenlijk kan je het zo gek maken als je zelf maar wilt, houd er wel rekening mee dat de prijs daardoor omhoog kan gaan.

Broche Bruidsboeket

Heb je helemaal niets met bloemen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om broche bruidsboeket te nemen. Dit bestaat voornamelijk uit sieraden in plaats van bloemen. Het ziet er speciaal en uniek uit en als je het wil kun je het bewaren en later eventueel doorgeven aan je toekomstige (schoon)dochter. Zorg dan wel dat je het bruidsboeket niet de lucht in gooit en hier wellicht een ander soort bruidsboeket voor gebruikt.

Speciale betekenissen

Er zijn talloze bloemen te verkrijgen, de een nog mooier, duurder of specialer dan de ander, alleen hoeft dit niet te betekenen dat jij nu veel geld moet neerleggen voor een mooi bruidsboeket. Een aantal bloemen hebben met verloop van tijd een speciale betekenis gekregen, denk maar aan de rode roos die voor liefde en passie staat. Door na te denken over jezelf als persoon, je toekomstige echtgenoot en de relatie die jullie hebben kan jij bloemen, die daar een verhaal over vertellen, combineren tot een mooi en betekenisvol boeket. Dit betekent niet dat je heilig in die betekenissen moet gaan geloven, het is namelijk meer een persoonlijke betekenis die jij eraan kan geven. Je kant het natuurlijk ook negeren en de bloemen kiezen die je gewoon mooi vindt! Helemaal niets mis mee.
Kijk in het lijstje hieronder voor eventuele betekenissen van verschillende bloemen. De betekenissen zijn verzameld op basis van informatie op het internet en staan niet vast.

Naam bloem Waar het symbool voor staat
Chrysanten Optimisme, vreugde, geluk en lang leven
Dahlia Elegantie, waardigheid, eeuwige band
Freesia Onschuld
Gardenia Vertrouwen, hoop, helderheid
Gerbera Vriendelijkheid, schoonheid vrolijkheid, onschuld
Gipskruid Puur hart, nieuw begin
Gladiolen Kracht, passie, dwaze verliefdheid
Jasmijn Liefde, hoop, romantiek, bescheidenheid, eenvoudigheid
Hydrangea Hortensia Dankbaarheid, begrip, oprechtheid
Lelie Rijkdom, lang huwelijk
Orchidee Zeldzame schoonheid, vruchtbaarheid, luxe, puurheid
Pioenrozen Verlegenheid, romantiek
Plumeria Sierlijkheid, charme, nieuw begin, nieuw leven geboorte
Rode roos Liefde en passie
Suikerbos Diversiteit, moed
Tuinanjer Toewijding of pure en diepgaande liefde
Tulp Liefde en passie
Witte Aronskelk Schoonheid
Zonnebloem Adoratie, loyaliteit

Diverse bloemen of één soort?

Zoals ik al eerder had uitgelegd kan je ervoor kiezen om met jouw bruidsboeket een persoonlijk verhaal of betekenis te laten symboliseren, daarvoor wordt dan meestal diverse bloemen gebruikt om het unieker te maken. Ook de hoeveelheid van ieder bloem kan gevarieerd worden. Maar dit betekent niet dat het een must is. Het is ook mooi als een bruidsboeket uit één soort bloem bestaat.

Bruidsmeisjes

Ook bruidsmeisjes kunnen boeketten dragen die bij jouw bruidsboeket passen. Het formaat zal veel kleiner zijn en de kleuren minder opvallend. De kleuren gaan vaak gepaard met de kleding van de bruidsmeisjes. Een ander optie is een polscorsage, wat in principe een armband is maar dan gemaakt van bloemen.

Corsages bruidegom en bruidsjonkers

De bruidegom hoort een corsage te dragen die bij jouw bruidsboeket past. Vaak bestaat het uit 1 stukje bloem met soms wat fijnere bloemen erbij die ook in het bruidsboeket voorkomen. Hiermee wordt aangeduid dat hij de bruidegom is en niet iemand anders. Voor de vaders en bruidsjonkers kan ook een corsage gemaakt worden. Die zullen niet op die van de bruidegom lijken maar geven wel duidelijk aan dat zij de dichtstbijzijnde familieleden of goede vrienden zijn. Hiermee wordt het plaatje compleet gemaakt.

Je bloemist

Het is in ieder geval altijd belangrijk om met je bloemist te overleggen en jou te laten adviseren op basis van je uiterlijk en de jurk die je gaat dragen. De bloemist zal eveneens rekening houden met het seizoen waarin je trouwt en of de bloemen met jouw voorkeur in die tijd wel verkrijgbaar zijn. Kies wel een specialist op het gebied van bruidsboeketten, want die heeft er wat meer verstand van dan een niet gespecialiseerde bloemist en kan meer toegevoegde waarde hebben op het gebied van styling.

Prijs

Uit ervaring is gebleken dat bruidsboeketten in prijs kunnen variëren. Hoe exclusiever hoe duurder het boeket. Aan een standaard boeket besteedt je ongeveer €90,-. Wil je toch een wat specialer boeket, dan kost het rond €125,- . Wil je een uniek boeket dat echt exclusief is, dan zal deze rond de €200,- kosten. Bruidsboeketten met kunstbloemen zijn over het algemeen goedkoper kosten tussen €25,- en €60,-.

Doe-het-zelf

Ben je een creatief persoon en heb je tijd en geduld, dan zou je eventueel je eigen bruidsboeket kunnen samenstellen. Het voordeel is dat je goedkoper uit bent wanneer je zelf je boeket samenstelt. Oefen wel van tevoren, dan raak je gewend aan het werk en is de kans op een paniekaanval vele malen kleiner, want dan ben je al voorbereid op eventuele lastige situaties.
Dus wat is voor jou het perfecte bruidsboeket?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *