Mabrouk jij bent verloofd maar wat nu? Nu gaan jullie eerst voor de wet moeten trouwen.

In dit land ben jij een Nederlander en als burger moet jij voor de Nederlandse wet trouwen als je dit ook voor de Marokkaanse wet wilt doen.

Het maakt niet uit of jij in Nederland bent geboren of in Marokko. Als jouw geboorte bij de Marokkaanse overheid is aangegeven, ben en blijf jij daar een Marokkaan vanwege jouw onomkeerbare registratie. Dit betekent dat als jij gaat trouwen, dit ook moet worden aangegeven bij de Marokkaanse consulaat.

Ondertrouw

Als eerste bespreken jij en jouw aanstaande in welke gemeente jullie de huwelijksceremonie willen houden. Stel dat jullie dit in Amsterdam willen doen, dan ga je naar deze website om online jullie huwelijk aan te kondigen met DigiD als minstens een van jullie in Nederland woont (ondertrouw). Dit moet minimaal 6 weken voordat jullie wettelijk trouwen.

De voorwaarden om te kunnen trouwen zijn:

 • Op de trouwdag zijn jullie 18 jaar of ouder.
 • Geen van jullie beide mag getrouwd zijn.
 • Jullie mogen geen geregistreerd partnerschap hebben (behalve met elkaar).
 • Jij en jouw aanstaande mogen geen directe familie van elkaar zijn, dus geen broer/zus of ouder/kind.
 • Een van jullie moet Nederlander zijn of in Nederland wonen.

Datum prikken

Vervolgens plannen jullie een dag in om te trouwen voor de burgerlijke stand (dus minimaal 6 weken na ondertrouw). Via deze link maak jij een afspraak om langs te gaan bij een stadsloket voor het vastzetten van een datum.

De kosten (Amsterdam)

Officiële trouwlocatie in de stad

 • Vanaf €503,30
 • Duurt max. 1 uur.
 • Trouwambtenaar komt maximaal 1 uur op gewenste locatie

Trouwen in een gemeentelijke trouwzaal

 • Kost €530,39
 • Duurt max. 1 uur.
 • Maximum aantal gasten is afhankelijk van de capaciteit van de trouwzaal

Trouwen in een spreekkamer (baliehuwelijk)

 • Kost €160,40 *
 • Duurt max. 10 minuten.
 • Geen gasten
 • Geen fotograaf

Gratis trouwen in gemeentelijke trouwzaal

 • Kost €0,- *
 • Duurt maximaal 10 minuten.
 • Maximaal 20 gasten
 • Geen toespraak

* Weird, ik weet het. Maar ik heb nagebeld en de tarieven kloppen echt!

Een bekende als trouwambtenaar (BABS voor 1 dag)

Het is ook mogelijk om een bekende jullie huwelijk te laten voltrekken. Diegene kan zich voor één dag als trouwambtenaar (Amsterdam) registreren via deze link. Als jij niet in Amsterdam gaat trouwen maar iemand wel als BABS voor 1 dag wilt, dan kun jij het beste bij de desbetreffende gemeente navragen hoe het moet.

Wat trek je aan?

Het is helemaal aan jouzelf om te bepalen wat jij aantrekt op de dag van de huwelijksvoltrekking. Zelf denk ik dat het ook afhankelijk is van de locatie en de omvang van de ceremonie. Vindt het plaats het op een mooie plek zoals een landgoed of kasteel, dan adviseer ik jou om een mooie jurk (hoeft niet per se wit) aan te trekken en jezelf licht te laten opmaken. Het is een mooi moment en het verdient daarom veel aandacht. Eigenlijk kun jij dit moment als de huwelijksceremonie beschouwen en het feest als de receptie. Houden jullie het simpel en trouwen jullie in een gemeentelijke trouwzaal, dan adviseer ik jou om iets simpels maar toch moois aan te trekken zoals een mooie jellaba of maxijurk.

Imam

Stel jij bent moslim en wilt jullie huwelijksceremonie extra laten zegenen, dan is het een idee om een imam uit te nodigen. De imam kan jullie dan islamitisch huwen of zegenen met surah Al-Fatiha. Een imam mag van de wet geen mensen huwen die niet voor de Nederlandse wet zijn getrouwd, dus dit gedeelte komt na het ja-woord.

Wat gebeurt er na de ceremonie?

Dan ben je getrouwd, yay! Laat jullie huwelijk internationaliseren bij de gemeente en neem die papieren mee naar de Marokkaanse consulaat. Dit onderdeel van het trouwproces is droog, niet romantisch en heeft geen religieuze vibes. Toen ik ging trouwen gingen mijn vader en schoonvader praten met het consulaat en eigenlijk het woord voeren. Mijn man en ik stonden er maar een beetje naar te kijken en mij werd gevraagd of ik een bruidsschat heb ontvangen. Achteraf ondertekenden wij de huwelijksakte et voila, we waren getrouwd!

Papieren voor Marokkaanse consulaat

De volgende documenten moeten jullie meenemen naar de Marokkaanse consulaat voor het verkrijgen van een trouwboekje (zoals vermeld via de telefoon van het Marokkaanse consulaat in Rotterdam):

 • Trouwakte + kopie  (verkrijgbaar bij de gemeente na officiële huwelijksvoltrekking)
 • Volledig uittreksel geboorteregister + kopie (van zowel man als vrouw)
 • Marokkaanse identiteitskaart (van zowel man als vrouw, mits je Marokkaans bent)
 • Nederlandse paspoort of verblijfsvergunning (van zowel man als vrouw)
 • 1x pasfoto (van zowel man als vrouw) 

Heb jij het te druk met je carrière/studie of wordt het jou allemaal teveel? Denk er dan over na om een weddingplanner in te huren.

Onze weddingplanner zal alles met jou doorlopen en regelen wat jij geregeld wilt hebben. Ook bieden wij volledige bruiloften voor vaste tarieven aan. Voor de tarieven en meer informatie klik je hier. Voor de blog over weddingplanners klik je hier

Heb jij nog vragen of leuke tips en ervaringen? Laat hieronder dan een bericht achter!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blog posts? Meld je dan aan voor de blog alerts onderaan deze pagina!

3 reacties

 1. Hoi schat. Ik heb een vraagje. Ik ga namelijk volgende week voor de nederlandse wet trouwen en we willen daarna gelijk door naar de marokkaanse consulaat.. alleen ben ik geen marokkaanse van afkomst maar turks (wel hier geboren). Weet jij toevallig of je dezelfde papieren nodig heb of andere? Groetjes

  1. Lieve Betul,

   Dat is een goede vraag. Ik ga het ik even uitzoeken en zodra ik antwoord heb zal ik het met je delen! Alvast gefeliciteerd met je aanstaande huwelijk 😉

   Liefs,
   Hasnae van Emira Weddings

  2. Ik heb het even uitgezocht, en volgens een medewerker van het consulaat in Rotterdam neem jij gewoon dezelfde papieren mee behalve de Marokkaanse ID.
   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen en mocht je nog andere vragen hebben dan kun je me altijd bellen of appen ;). Namens Emira Weddings wens ik jullie een mooi en gezegend huwelijk toe!

   Liefs,
   Hasnae van Emira Weddings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *